Sumeček s vůní bazalky
vhodné pro 2 osoby pro lehký oběd nebo večeři se salátem. Pro 4 osoby s přílohou dle tipů v receptu.
Smažené kousky sumečka afrického s bazalkovou majonézou, listový salát s mrkví a citronovo-medovým dresingem (doporučujeme podávat s čerstvým bílým pečivem či pečeným bramborem).
1. Nejprve si připrav bazalkovou majonézu. 1/3 sklenice bazalkového pesta smíchej se 4 lžícemi majonézy. Důkladně promíchej a výborná pochoutka je na světě.
2. Kousky sumečka dej na talíř, lehce zakapej citronem, osol a opepři. Následně si připrav trojobal, tak jako vždy. Jen místo klasické strouhanky použij panko strouhanku. Jedná se o japonský druh strouhanky, který je skvěle křupavý a nasaje méně tuku.
3. Do jedné misky si tedy připrav hladkou mouku, do druhé rozšlehaná, osolená vejce a do třetí strouhanku. Postupně obaluj všechny kousky nejdříve v mouce, následně ve vajíčku a poté v panku. Takto připravené kousky smaž na pánvi ve větší vrstvě oleje či ve fritéze. Osmažené kousky sumečka nech okapat na papírové utěrce a připrav si bleskový salát.
4. Natrhej listové saláty na velikost sousta a oloupanou mrkev nastrouhej. Zeleninu promíchej s přiloženým dresingem dle vlastní chuti.
5. Samotné slouží jako vynikající předkrm či lehčí jídlo, pokud budeš podávat s malými pečenými bramborami, případně čerstvou bagetou, máš na stole plnohodnotný oběd či večeři.
A že doma najdeš jen starší pečivo? Nevadí. Není snad nic lepšího než ho rozkrájet, zlehka potřít naším pestem, pokapat olivovým olejem a dát na chviličku zapéct do trouby. Úspěch bude zaručen.
Tip: Stačí přidat další 3 ingredience a ze zbytku bazalkového pesta získáš další skvělé hlavní jídlo. Pesto stačí promíchat s libovolnými uvařenými těstovinami a posypat piniovým semínkem a sýrem gran moravia.
Suroviny:
cca 310 g sumeček filet bez kůže
100 g medovo-hořčičný dresink
100 g panko strouhanka
1 ks střední mrkve
4 lžíce kvalitní majonézy
½ citronu
Olej na smažení
2 vejce
3-4 lžíce hladké mouky
Sůl a pepř
Dobrou chuť!