Lehká rybí polévka
vhodné pro 4 osoby
Suroviny:
cca 700 g (3 ks) kapřího skeletu
cca 900 g (2 ks) kapří hlavy
¼ (60 g) kostky másla
1 menší cibule (ideálně šalotka)
2 mrkve
1 petržel
¼ celeru
½ (125 ml) smetany na vaření či polovinu množství smetany na šlehání a 4 lžíce navíc pro dekoraci
2 rohlíky
1 lžíce sekaných bylinek
10 kuliček nového koření
10 kuliček jalovce
20 kuliček černého pepře
4 ks bobkového listu
Sůl, pepř
Skelety a hlavy omyjte pod studenou tekoucí vodou a dejte vařit do hrnce společně s divokým kořením (nové koření, jalovec, černý pepř, bobkový list). Přiveďte k varu a vařte 20 minut. Následně vývar sceďte a skelety oberte.
Dvě třetiny másla rozpusťte v hrnci a zpěňte na něm nadrobno nakrájenou cibuli. Po pěti až sedmi minutách přidejte nastrouhanou kořenovou zeleninu a opékejte při ztlumené teplotě dalších pět minut.
Zalijte připraveným rybím vývarem, osolte a čtvrthodiny vařte.
Zeleninový základ rozmixujte tyčovým mixérem na hladký krém, který dochutíte smetanou a případně pár kapkami citronové šťávy.
Zbylé máslo rozpusťte, pokapejte jím na šikmé plátky nakrájený rohlík. Poté dejte péct na plechu vyloženém pečícím papírem do trouby předehřáté na 180°C na 5-7 minut.
Na sváteční talíře nalijte polévku, doprostřed dejte obrané rybí maso a dekorujte kapkami smetany, sekanými bylinkami a rohlíkovými chipsy.
Doboru chuť!