Lehká rybí polévka z kapra z aquaponického chovu

Lehká rybí polévka

vhodné pro 4 osoby

 

Suroviny:

cca 700 g (3 ks)  kapřího skeletu

cca 900 g  (2 ks) kapří hlavy

¼ (60 g) kostky másla 

1 menší cibule (ideálně šalotka)

2 mrkve

1 petržel

¼ celeru

½ (125 ml) smetany na vaření či polovinu množství smetany na šlehání a 4 lžíce navíc pro dekoraci

2 rohlíky

1 lžíce sekaných bylinek

10 kuliček nového koření 

10 kuliček jalovce

20 kuliček černého pepře

4 ks bobkového listu

Sůl, pepř

 

Skelety a hlavy omyjte pod studenou tekoucí vodou a dejte vařit do hrnce společně s divokým kořením (nové koření, jalovec, černý pepř, bobkový list). Přiveďte k varu a vařte 20 minut. Následně vývar sceďte a skelety oberte. 

 

Dvě třetiny másla rozpusťte v hrnci a zpěňte na něm nadrobno nakrájenou cibuli. Po pěti až sedmi minutách přidejte nastrouhanou kořenovou zeleninu a opékejte při ztlumené teplotě dalších pět minut. 

 

Zalijte připraveným rybím vývarem, osolte a čtvrthodiny vařte.


Zeleninový základ rozmixujte tyčovým mixérem na hladký krém, který dochutíte smetanou a případně pár kapkami citronové šťávy. 



Zbylé máslo rozpusťte, pokapejte jím na šikmé plátky nakrájený rohlík. Poté dejte péct na plechu vyloženém pečícím papírem do trouby předehřáté na 180°C na 5-7 minut. 

 

Na sváteční talíře nalijte polévku, doprostřed dejte obrané rybí maso a dekorujte kapkami smetany, sekanými bylinkami a rohlíkovými chipsy.

 

Doboru chuť!