Sumeček africký s houbovým kubou

Sumeček africký s houbovým kubou

Vhodné pro 4 osoby. Čas přípravy: 45 minut.


Tags: sváteční, tradiční, zdravé, s naší rybou lokální


 

Tenhle staročeský recept na houbového kubu skvěle a netradičně doplní náš sumeček. Houbový kuba sám o sobě je navíc veganský, takže uspokojíš chutě všech.

 


Recept: 

1. Sušené houby zalij litrem vody a přiveď k varu. Nech vařit na mírném ohni 10 minut, a pak houby sceď a vývar si schovej.

2. Cibuli nakrájej najemno a orestuj na oleji, aby změkla. Přidej prolisovaný česnek a minutu míchej. Přidej kroupy a zalij houbovým vývarem. Kroupy vař do měkka.

3. Když jsou kroupy měkké, vývar nech vyvařit, přidej houby z vývaru, máslo, majoránku. Vše promíchej a dochuť solí a pepřem.

4. Sumečka nasol z obou stran, stranu bez kůže potři hořčicí a obal v mouce.

5. Předehřej pánev, přidej olej a polovinu másla. Rybu polož na rozpálenou pánev kůží dolů.  Následně oheň stáhni a pomalu opékej cca 4 minuty.  Rybu otoč a nech dopéct další 1-2 minuty. Následně přesuň na talíř a nech pár minut odpočinout.

 

6. Jednotlivé porce ryby servíruj na svátečních talířích společně s houbovým kubou. K tomuto jídlu se navíc skvěle hodí čerstvá petržel.


Suroviny:

800 g sumeček africký - filet s kůží

1 hrnek (250 g) ječných krup

2  hrsti (50 g) sušených hub

2 lžíce hořčice

2 lžíce hladká mouka

⅛ (cca 30 g)  másla

2 stroužky česneku

1 cibule

1 lžíce kvalitní sušené, nebo ideálně čerstvé majoránky

 

Dobrou chuť!