Sumeček africký s houbovým kubou
Vhodné pro 4 osoby. Čas přípravy: 45 minut.
Tags: sváteční, tradiční, zdravé, s naší rybou lokální
Tenhle staročeský recept na houbového kubu skvěle a netradičně doplní náš sumeček. Houbový kuba sám o sobě je navíc veganský, takže uspokojíš chutě všech.
Recept:
1. Sušené houby zalij litrem vody a přiveď k varu. Nech vařit na mírném ohni 10 minut, a pak houby sceď a vývar si schovej.
2. Cibuli nakrájej najemno a orestuj na oleji, aby změkla. Přidej prolisovaný česnek a minutu míchej. Přidej kroupy a zalij houbovým vývarem. Kroupy vař do měkka.
3. Když jsou kroupy měkké, vývar nech vyvařit, přidej houby z vývaru, máslo, majoránku. Vše promíchej a dochuť solí a pepřem.
4. Sumečka nasol z obou stran, stranu bez kůže potři hořčicí a obal v mouce.
5. Předehřej pánev, přidej olej a polovinu másla. Rybu polož na rozpálenou pánev kůží dolů. Následně oheň stáhni a pomalu opékej cca 4 minuty. Rybu otoč a nech dopéct další 1-2 minuty. Následně přesuň na talíř a nech pár minut odpočinout.
6. Jednotlivé porce ryby servíruj na svátečních talířích společně s houbovým kubou. K tomuto jídlu se navíc skvěle hodí čerstvá petržel.
Suroviny:
800 g sumeček africký - filet s kůží
1 hrnek (250 g) ječných krup
2 hrsti (50 g) sušených hub
2 lžíce hořčice
2 lžíce hladká mouka
⅛ (cca 30 g) másla
2 stroužky česneku
1 cibule
1 lžíce kvalitní sušené, nebo ideálně čerstvé majoránky
Dobrou chuť!